HardwareBanter

HardwareBanter (http://www.hardwarebanter.com/index.php)
-   General (http://www.hardwarebanter.com/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Slow hard drive in windows XP (http://www.hardwarebanter.com/showthread.php?t=3277)

Wayne Morgan January 25th 04 04:26 PM

Slow hard drive in windows XP
 
Did you download WD's diagnostic utility to see if the drive was bad or if
someone locked it down to a slower speed (WD's UDMA utility)?

--
Wayne Morgan


wrote in message
...
Slow hard drive in windows XP and 2000

I have a 7200 rpm ATA66 10 gig Western Digital hard drive that reports
very slow speeds in both SiSandra and HD Tach.


Netvista and Windows XP -

In Sandra 2004 the drive index is: 4102 kB/s


In HD Tach the :

Sequential Speed is about 5.8 MB/s.

Random Access Time is 15.8 ms

Read Burst Speed is 6.4 MB/s.


Why is this drive so slow. I've run this drive in a Netvista (Windows
XP, SiS 630 chipset) ) and a home build box (Windows 2000, ALi
chipset). In 2000 it was much slower than the numbers above. Both
OSs claim to have the proper drivers for the chipset (and MB support
for ATA66, etc). I am using the prober cable with the proper BIOS
settings.

Maybe Western Digital just made a slow drive (WD102BA) or is this a
chipset problem ?

http://westerndigital.com/en/product...Legacy.asp?r=2

Shows it as an ata66, 7200 rpm, w/ 2MB cache.



In my other 2000 system with my Intel chipset (815) my IBM drive come
in right where it should be (Sandra 2004 only). So, I'm guessing
these "other" chipsets don't have true ATA66 support...




thanks, please post reply.




Paul L January 25th 04 09:11 PM

go into device mgr, double-click your ata controller , goto primary ide ch
props, goto advanced and see if transfer mode shows 'dma if available' is
set
wrote in message
...
Slow hard drive in windows XP and 2000

I have a 7200 rpm ATA66 10 gig Western Digital hard drive that reports
very slow speeds in both SiSandra and HD Tach.


Netvista and Windows XP -

In Sandra 2004 the drive index is: 4102 kB/s


In HD Tach the :

Sequential Speed is about 5.8 MB/s.

Random Access Time is 15.8 ms

Read Burst Speed is 6.4 MB/s.


Why is this drive so slow. I've run this drive in a Netvista (Windows
XP, SiS 630 chipset) ) and a home build box (Windows 2000, ALi
chipset). In 2000 it was much slower than the numbers above. Both
OSs claim to have the proper drivers for the chipset (and MB support
for ATA66, etc). I am using the prober cable with the proper BIOS
settings.

Maybe Western Digital just made a slow drive (WD102BA) or is this a
chipset problem ?

http://westerndigital.com/en/product...Legacy.asp?r=2

Shows it as an ata66, 7200 rpm, w/ 2MB cache.



In my other 2000 system with my Intel chipset (815) my IBM drive come
in right where it should be (Sandra 2004 only). So, I'm guessing
these "other" chipsets don't have true ATA66 support...




thanks, please post reply.





All times are GMT +1. The time now is 05:30 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
HardwareBanter.com