A computer components & hardware forum. HardwareBanter

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Go Back   Home » HardwareBanter forum » System Manufacturers & Vendors » Compaq Computers
Site Map Home Register Authors List Search Today's Posts Mark Forums Read Web Partners

Compaq Presario 5000 blown processor?



 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old July 27th 03, 08:51 PM
Ashot
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Compaq Presario 5000 blown processor?

Austin,

I'm having the exact same situation on (AMD, 700 MHz), which is also
second-hand, has WinME on it, with no apparent driver conflicts.

To answer your question first -- it doesn't seem that absent floppy
should be a problem, though no CPU fan potentially could cause
overheat damage to CPU, though should not blow the motherboard.

I haven't found the cause/solution to my situation yet, though here's
some
OBSERVATIONS:
0) no ploblems in BIOS.
1)it worked for the first day more or less steady (not much load)
2)suddenly it locked up /froze (forzen image on the screen, no mouse,
no keybrd) in the middle of a file copy (which in fact is not that
relevant).
3)I power cycled it and it booted up to Win fine again (I noticed a
single beep).
4)it got locked up again after couple minutes with nothing running (no
tasks besides Explorer and SysTray).
5)power cycle (even with prior cord re-plugging) doesn't make it boot.
6)On power on it turns on fans etc, visibly checks CDROM/HD (but
__not__ floppy),beeps once, but nothing shows up on the screen (or it
just locks up on Compaq splash)
7)after 1 hour of cooling down it could boot it up again (one beep),
and it locked on its own after 20 min.

WHAT MADE IT BOOT (temporarily):
1)unplugging/re-plugging of the AC cord, power cycle.
2)cooling down.
3)re-seating of the CMOS battery (might be the same as cooling of),
wich also may poining to dead/weak CMOS battery.

POSSIBLE SOLUTIONS TO TRY:
1)replace CMOS battery
2)replace memory
3)replace video card.
4)check IDE jumpers on the CD/HD (should be either both CS, or resp.
PM,SM etc.)

well it seems that CPU is able to work in my case, though it might be
malfunctionnig as well.

check this posting too (cut and paste if it's wrapped):
http://groups.google.com/groups?hl=e...g.googl e.com

Ashot
===========

(Austin) wrote in message m...
I have purchased a second hand Presario 5000 (1.3Ghz) which began to
fail after about 15 minutes.
At boot it now shows only the Compaq splash screen, it will not boot
from CD or floppy. I did discover the connection to the processor fan
and floppy drive were not connected so perhaps the processor and/or
motherboard have blown. My question is if the Compaq splash screen can
be displayed is the processor and/or the motherboard OK

Austin Panes

  #2  
Old July 28th 03, 07:02 AM
the yeti
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

I've got a 5000 that would freeze at random Intervals all the time.
AMD 750 Duron. There is no case fan in this computer stock. I added
an exhaust fan in the back and it stopped overheating and stopped
freezing. $10 easy fix.

Actually my 5000 is pretty sweet now. It is running Windows 2000
Server, has 640 MB Pc133 RAM, a 10 gig boot Hard drive bolted where
the CD-RW used to be, a 120 gig drive in the HD cage. In front of the
HD cage is a fan blowing heat off the HD (the Bezel is removed). The
side panel has a hole cut in it and an Intake fan has been added also.
Current uptime, about 2 months. Next upgrade, Power Supply, or that
Nivida Vantra, that sill overheats and causes artifacts on warm days.

Darn thing sounds like a jet too.
 




Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Compaq Presario 5660 Martyr General 2 October 7th 04 04:15 AM
anyone upgraded compaq 7474 processor? moriman General 7 October 5th 04 01:32 AM
Compaq 7594 Processor Upgrade - How Big? Jeff Givens General 6 August 24th 04 03:52 PM
PII vs PIII Gregory L. Hansen General 114 October 15th 03 05:56 PM
Problem with Compaq Presario 7360 stingray Compaq Computers 1 July 17th 03 06:02 AM


All times are GMT +1. The time now is 08:26 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2004-2022 HardwareBanter.
The comments are property of their posters.