A computer components & hardware forum. HardwareBanter

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Go Back   Home » HardwareBanter forum » Video Cards » Nvidia Videocards
Site Map Home Register Authors List Search Today's Posts Mark Forums Read Web Partners

My PC wont enable Direct3d?????



 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old August 25th 05, 06:38 PM
Digideus
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default My PC wont enable Direct3d?????

Hi all,

I have an older PC with a P3 500 processor running in a Biostar M6VBE
motherboard, which I believe runs up to AGPx2. Its running Windows 98
SE, has all the latest updates from Windows Update. I am running what
I believe to be the latest Bios patch as well.

I originally ran an ATI Rage128 GFX card and was very happy with it.
Unfortunately I had to remove the card and replaced it with a cheap
Nvidia GEForce2 MX440 SE.

This seemed to work fine until I tried to run Star Trek: Armada II.
Ever since this I cannot enable Direct3d. Even though DXDIAG says its
enabled, I get errors when I try to test it, namely....

Direct3D 7 test results: Failure at step 8 (Creating 3D Device):
HRESULT = 0x887602eb (error code)
Direct3D 8 test results: Failure at step 8 (Creating 3D Device):
HRESULT = 0x8876086a (3D not available)
Direct3D 9 test results: Failure at step 8 (Creating 3D Device):
HRESULT = 0x8876086a (3D not available)

I tried removing everything, replacded the card for a FX5200 and
reinstalled the latest Forceware drivers from the Nvidia site and
DirectX 9.0c. but I still get the same errors.

I remove the forceware driver, reinstall the ATI card and driver and
Direct3d works again!!!!

I reversed the process and it doesnt work.

I KNOW the FX5200 supports Direct3d, and DXDIAG says its enabled, so
why cant I run the direct3d tests without the errors?

Anyone?

--
Posted using the http://www.hardwareforumz.com interface, at author's request
Articles individually checked for conformance to usenet standards
Topic URL: http://www.hardwareforumz.com/Nvidia...pict61062.html
Visit Topic URL to contact author (reg. req'd). Report abuse: http://www.hardwareforumz.com/eform.php?p=308273
  #2  
Old August 25th 05, 10:55 PM
Larry Roberts
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

On 25 Aug 2005 13:38:30 -0400, Digideus
wrote:

Hi all,

I have an older PC with a P3 500 processor running in a Biostar M6VBE
motherboard, which I believe runs up to AGPx2. Its running Windows 98
SE, has all the latest updates from Windows Update. I am running what
I believe to be the latest Bios patch as well.

I originally ran an ATI Rage128 GFX card and was very happy with it.
Unfortunately I had to remove the card and replaced it with a cheap
Nvidia GEForce2 MX440 SE.

This seemed to work fine until I tried to run Star Trek: Armada II.
Ever since this I cannot enable Direct3d. Even though DXDIAG says its
enabled, I get errors when I try to test it, namely....

Direct3D 7 test results: Failure at step 8 (Creating 3D Device):
HRESULT = 0x887602eb (error code)
Direct3D 8 test results: Failure at step 8 (Creating 3D Device):
HRESULT = 0x8876086a (3D not available)
Direct3D 9 test results: Failure at step 8 (Creating 3D Device):
HRESULT = 0x8876086a (3D not available)

I tried removing everything, replacded the card for a FX5200 and
reinstalled the latest Forceware drivers from the Nvidia site and
DirectX 9.0c. but I still get the same errors.

I remove the forceware driver, reinstall the ATI card and driver and
Direct3d works again!!!!

I reversed the process and it doesnt work.

I KNOW the FX5200 supports Direct3d, and DXDIAG says its enabled, so
why cant I run the direct3d tests without the errors?

Anyone?



From my expirence, it seems that DirectX 9 is not stable with
Win9x OS. I was running WinME (tried 98SE as well) up till around the
time DX9 came out. I started having all kinds of problems with
graphics. Some of which you describe. If you already installed DX9,
then your stuck with it as it can't be removed unless you format the
drive, and reinstall Win98SE from scratch.
I might be wrong about DX9 being the problem, but if no one
else has a better idea, I'd say format, reinstall everything clean,
but only install upto DX8. However you'll problably need to install an
older Nvidia driver as well as the newer ones may require DX9 be
installed.
  #3  
Old August 25th 05, 11:27 PM
Robert Gault
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

Digideus wrote:

Hi all,

I have an older PC with a P3 500 processor running in a Biostar M6VBE
motherboard, which I believe runs up to AGPx2. Its running Windows 98
SE, has all the latest updates from Windows Update. I am running what
I believe to be the latest Bios patch as well.

I originally ran an ATI Rage128 GFX card and was very happy with it.
Unfortunately I had to remove the card and replaced it with a cheap
Nvidia GEForce2 MX440 SE.

This seemed to work fine until I tried to run Star Trek: Armada II.
Ever since this I cannot enable Direct3d. Even though DXDIAG says its
enabled, I get errors when I try to test it, namely....

Direct3D 7 test results: Failure at step 8 (Creating 3D Device):
HRESULT = 0x887602eb (error code)
Direct3D 8 test results: Failure at step 8 (Creating 3D Device):
HRESULT = 0x8876086a (3D not available)
Direct3D 9 test results: Failure at step 8 (Creating 3D Device):
HRESULT = 0x8876086a (3D not available)

I tried removing everything, replacded the card for a FX5200 and
reinstalled the latest Forceware drivers from the Nvidia site and
DirectX 9.0c. but I still get the same errors.

I remove the forceware driver, reinstall the ATI card and driver and
Direct3d works again!!!!

I reversed the process and it doesnt work.

I KNOW the FX5200 supports Direct3d, and DXDIAG says its enabled, so
why cant I run the direct3d tests without the errors?

Anyone?


Probably there are residual ATI entries in the Registry. You will need
to scrub the system of all ATI files before installing the nVidia drivers.

If you do a Google search, you probably will find details for completely
removing ATI traces.
  #4  
Old August 25th 05, 11:30 PM
Robert Gault
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

Larry Roberts wrote:

On 25 Aug 2005 13:38:30 -0400, Digideus
wrote:


Hi all,

I have an older PC with a P3 500 processor running in a Biostar M6VBE
motherboard, which I believe runs up to AGPx2. Its running Windows 98
SE, has all the latest updates from Windows Update. I am running what
I believe to be the latest Bios patch as well.

I originally ran an ATI Rage128 GFX card and was very happy with it.
Unfortunately I had to remove the card and replaced it with a cheap
Nvidia GEForce2 MX440 SE.

This seemed to work fine until I tried to run Star Trek: Armada II.
Ever since this I cannot enable Direct3d. Even though DXDIAG says its
enabled, I get errors when I try to test it, namely....

Direct3D 7 test results: Failure at step 8 (Creating 3D Device):
HRESULT = 0x887602eb (error code)
Direct3D 8 test results: Failure at step 8 (Creating 3D Device):
HRESULT = 0x8876086a (3D not available)
Direct3D 9 test results: Failure at step 8 (Creating 3D Device):
HRESULT = 0x8876086a (3D not available)

I tried removing everything, replacded the card for a FX5200 and
reinstalled the latest Forceware drivers from the Nvidia site and
DirectX 9.0c. but I still get the same errors.

I remove the forceware driver, reinstall the ATI card and driver and
Direct3d works again!!!!

I reversed the process and it doesnt work.

I KNOW the FX5200 supports Direct3d, and DXDIAG says its enabled, so
why cant I run the direct3d tests without the errors?

Anyone?




From my expirence, it seems that DirectX 9 is not stable with
Win9x OS. I was running WinME (tried 98SE as well) up till around the
time DX9 came out. I started having all kinds of problems with
graphics. Some of which you describe. If you already installed DX9,
then your stuck with it as it can't be removed unless you format the
drive, and reinstall Win98SE from scratch.
I might be wrong about DX9 being the problem, but if no one
else has a better idea, I'd say format, reinstall everything clean,
but only install upto DX8. However you'll problably need to install an
older Nvidia driver as well as the newer ones may require DX9 be
installed.


I have DirectX 9c on my Win98SE and it causes no problems. I have also
removed the running version of DirectX and gone back to others for
testing purposes. This was done without reinstalling Win98SE. There are
many Google hits for programs that can remove DirectX safely without the
need to reinstall your OS.
  #5  
Old August 26th 05, 01:00 AM
First of One
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

There's a standalone program by ATi called AtiCimUn.exe, bundled with recent
ATi Catalyst drivers, that will remove all traces of leftover ATi drivers
and demos from your system.

Rage driver releases don't seem to bundle this program, and Add/Remove does
not actually delete the driver files.

Either extract AtiCimUn.exe from a Catalyst driver package, or email me and
I'll send you the executable (small, 108 KB).

--
"War is the continuation of politics by other means.
It can therefore be said that politics is war without
bloodshed while war is politics with bloodshed."


"Digideus" wrote in message
news:[email protected] dwareforumz.com...
Hi all,

I have an older PC with a P3 500 processor running in a Biostar M6VBE
motherboard, which I believe runs up to AGPx2. Its running Windows 98
SE, has all the latest updates from Windows Update. I am running what
I believe to be the latest Bios patch as well.

I originally ran an ATI Rage128 GFX card and was very happy with it.
Unfortunately I had to remove the card and replaced it with a cheap
Nvidia GEForce2 MX440 SE.

This seemed to work fine until I tried to run Star Trek: Armada II.
Ever since this I cannot enable Direct3d. Even though DXDIAG says its
enabled, I get errors when I try to test it, namely....

Direct3D 7 test results: Failure at step 8 (Creating 3D Device):
HRESULT = 0x887602eb (error code)
Direct3D 8 test results: Failure at step 8 (Creating 3D Device):
HRESULT = 0x8876086a (3D not available)
Direct3D 9 test results: Failure at step 8 (Creating 3D Device):
HRESULT = 0x8876086a (3D not available)

I tried removing everything, replacded the card for a FX5200 and
reinstalled the latest Forceware drivers from the Nvidia site and
DirectX 9.0c. but I still get the same errors.

I remove the forceware driver, reinstall the ATI card and driver and
Direct3d works again!!!!

I reversed the process and it doesnt work.

I KNOW the FX5200 supports Direct3d, and DXDIAG says its enabled, so
why cant I run the direct3d tests without the errors?

Anyone?



  #6  
Old August 26th 05, 10:38 PM
Digideus
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

"" wrote:
On 25 Aug 2005 13:38:30 -0400, Digideus
wrote:

Hi all,

I have an older PC with a P3 500 processor running in a

Biostar M6VBE
motherboard, which I believe runs up to AGPx2. Its running

Windows 98
SE, has all the latest updates from Windows Update. I am

running what
I believe to be the latest Bios patch as well.

I originally ran an ATI Rage128 GFX card and was very happy

with it.
Unfortunately I had to remove the card and replaced it with a

cheap
Nvidia GEForce2 MX440 SE.

This seemed to work fine until I tried to run Star Trek:

Armada II.
Ever since this I cannot enable Direct3d. Even though DXDIAG

says its
enabled, I get errors when I try to test it, namely....

Direct3D 7 test results: Failure at step 8 (Creating 3D

Device):
HRESULT = 0x887602eb (error code)
Direct3D 8 test results: Failure at step 8 (Creating 3D

Device):
HRESULT = 0x8876086a (3D not available)
Direct3D 9 test results: Failure at step 8 (Creating 3D

Device):
HRESULT = 0x8876086a (3D not available)

I tried removing everything, replacded the card for a FX5200

and
reinstalled the latest Forceware drivers from the Nvidia site

and
DirectX 9.0c. but I still get the same errors.

I remove the forceware driver, reinstall the ATI card and

driver and
Direct3d works again!!!!

I reversed the process and it doesnt work.

I KNOW the FX5200 supports Direct3d, and DXDIAG says its

enabled, so
why cant I run the direct3d tests without the errors?

Anyone?



From my expirence, it seems that DirectX 9 is not stable with
Win9x OS. I was running WinME (tried 98SE as well) up till
around the
time DX9 came out. I started having all kinds of problems with
graphics. Some of which you describe. If you already installed
DX9,
then your stuck with it as it can't be removed unless you
format the
drive, and reinstall Win98SE from scratch.
I might be wrong about DX9 being the problem, but if no one
else has a better idea, I'd say format, reinstall everything
clean,
but only install upto DX8. However you'll problably need to
install an
older Nvidia driver as well as the newer ones may require DX9
be
installed.


Cheers for the Info. That makes a lot of sence actually. I think its
more the Nvidia drivers as the ATI card works fine. It just seems
stupid that a card designed to support direct3d doesnt support
direct3d yet an older card does! Go figure!!!

Cheers all the same

--
Posted using the http://www.hardwareforumz.com interface, at author's request
Articles individually checked for conformance to usenet standards
Topic URL: http://www.hardwareforumz.com/Nvidia...pict61062.html
Visit Topic URL to contact author (reg. req'd). Report abuse: http://www.hardwareforumz.com/eform.php?p=308433
  #7  
Old August 26th 05, 10:38 PM
Digideus
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

"Digideus" wrote:
Cheers for the Info. That makes a lot of sence actually. I
think its more the Nvidia drivers as the ATI card works fine.
It just seems stupid that a card designed to support direct3d
doesnt support direct3d yet an older card does! Go figure!!!

Cheers all the same


Right, answering my own problem in case anyone has trouble.

Remove the latest drivers from Nvidias site (the latest ones whatever
they are!) They are rubbish on Win98 and from what ive seen, on a lot
of other platforms too.

Try the Omega optimised drivers instead (www.omegadrivers.com) as I
just installed them and tested them in DXDIAG and the results were....
Impressive.... to say the least.
 




Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can't enable Direct3D acceleration. JMI Ati Videocards 14 October 14th 05 12:51 AM
New Radeon 9600 Pro - No Direct3D support? Scott Smith Ati Videocards 7 September 28th 04 04:50 PM
compatible direct3d devices? PS Nvidia Videocards 6 May 27th 04 09:33 PM
GeForce4 MX440 problems with Direct3D The Omniscient Blade Nvidia Videocards 3 October 14th 03 12:04 AM
Direct3D crashes my computer Scott Nvidia Videocards 2 September 29th 03 05:28 PM


All times are GMT +1. The time now is 06:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2004-2022 HardwareBanter.
The comments are property of their posters.