A computer components & hardware forum. HardwareBanter

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Go Back   Home » HardwareBanter forum » Video Cards » Ati Videocards
Site Map Home Register Authors List Search Today's Posts Mark Forums Read Web Partners

Finally got the 9800, but now have some issues...



 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old October 11th 03, 07:39 PM
sb
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Finally got the 9800, but now have some issues...

Hey, just wanted to say thanks to everyone who gave me info/advice when I
posted about wanting to finally switching from nVida to ATI, as well as the
people who responded to my post about buying the 9800 and got a TNT2 m64
inside! Anyway, it looks like maybe the opposite has happened now? I was
able to get the ATI Radeon 9800 at Circuit City and they gave it to me for
the BB sale price of $239. When I installed it and checked out the advanced
settings, it says...
Adapter Type: RADEON 9800 PRO
Chip Type: RADEON 9800 AGP (0x4E48)
DAC Type: Internal DAC(400MHz)
Memory Size: 128 MB
Adapter String: RADEON 9800 PRO
Bios Information: BK-ATI VER008.004.008.18

Is this a PRO card? Sure looks like it, but I definitely bought the non-pro
9800 (at least according to the box).

Also, I've noticed two issues so far...first issue is that I played Halo and
there is big performance loss compared to the Geforce 3 that I just switched
out. All I did was uninstall my Detonator 51.75 drivers, shut down the pc
and put in the 9800 and installed the latest catalyst drivers that I
downloaded (3.7, I believe?). I have anti aliasing and anisotropic filtering
set to the lowest setting. I didn't really mess with the driver settings
after installing them. Anyone know how a Geforce 3 would be outperforming
the 9800 in Halo? Are there any guides to what you should set the ATI
drivers to? I've been used to the Detonators for like the last 4 yrs or so.

Second issue, while I was playing Halo, the system shut down HARD. I had to
unplug the motherboard power connector and reconnect it to get it to even
come back on. Box says I should have a 300 watt PSU and I do. Here's
currently what I have in the system...

Antec 300 PSU
Epox 8KHA+ MB
Athlon XP 1.4
512MB PC2100 ram
2 Maxtor 40 gig ATA133 HDs
Sony 32X burner
LiteOn 16x DVD drive
SB Audigy sound card (have the audigy drive but it is not plugged in)
PCI ethernet card

Hey, thanks again for all the help/info/advice. You guys are awesome!




  #2  
Old October 11th 03, 09:06 PM
Thomas
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

sb wrote:
Also, I've noticed two issues so far...first issue is that I played
Halo and there is big performance loss compared to the Geforce 3 that
I just switched out. All I did was uninstall my Detonator 51.75
drivers, shut down the pc and put in the 9800 and installed the
latest catalyst drivers that I downloaded (3.7, I believe?). I have


I think the problem lies in the NVidia drivers... try a util like 'detonator
destroyer' to really get rid of all the **** the NVidia driver has left
behind.. After reinstalling the Ati driver, it would be wise to reinstall
DirectX 9.

You could try a benchmark with 3DMark to see if your performance is up to
par...

Good luck, and enjoy your card...

Thomas


  #3  
Old October 11th 03, 09:15 PM
JAD
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

since I backup off HD, whenever I install a major new component I do a complete re/repair(XP) install of the OS..bout 30 minutes and
it makes life a whole lot easier. One stupid dll or wdm can jack the whole proccess.


"Thomas" wrote in message news[email protected]
sb wrote:
Also, I've noticed two issues so far...first issue is that I played
Halo and there is big performance loss compared to the Geforce 3 that
I just switched out. All I did was uninstall my Detonator 51.75
drivers, shut down the pc and put in the 9800 and installed the
latest catalyst drivers that I downloaded (3.7, I believe?). I have


I think the problem lies in the NVidia drivers... try a util like 'detonator
destroyer' to really get rid of all the **** the NVidia driver has left
behind.. After reinstalling the Ati driver, it would be wise to reinstall
DirectX 9.

You could try a benchmark with 3DMark to see if your performance is up to
par...

Good luck, and enjoy your card...

Thomas




  #4  
Old October 12th 03, 01:02 AM
Rev Marc
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

I bought the same board (9800) but PC says its the Pro 9800
Let me know what you find out!

Rev Marcus


"sb" wrote in message
news:[email protected]
Hey, just wanted to say thanks to everyone who gave me info/advice when I
posted about wanting to finally switching from nVida to ATI, as well as

the
people who responded to my post about buying the 9800 and got a TNT2 m64
inside! Anyway, it looks like maybe the opposite has happened now? I was
able to get the ATI Radeon 9800 at Circuit City and they gave it to me for
the BB sale price of $239. When I installed it and checked out the

advanced
settings, it says...
Adapter Type: RADEON 9800 PRO
Chip Type: RADEON 9800 AGP (0x4E48)
DAC Type: Internal DAC(400MHz)
Memory Size: 128 MB
Adapter String: RADEON 9800 PRO
Bios Information: BK-ATI VER008.004.008.18

Is this a PRO card? Sure looks like it, but I definitely bought the

non-pro
9800 (at least according to the box).

Also, I've noticed two issues so far...first issue is that I played Halo

and
there is big performance loss compared to the Geforce 3 that I just

switched
out. All I did was uninstall my Detonator 51.75 drivers, shut down the pc
and put in the 9800 and installed the latest catalyst drivers that I
downloaded (3.7, I believe?). I have anti aliasing and anisotropic

filtering
set to the lowest setting. I didn't really mess with the driver settings
after installing them. Anyone know how a Geforce 3 would be outperforming
the 9800 in Halo? Are there any guides to what you should set the ATI
drivers to? I've been used to the Detonators for like the last 4 yrs or

so.

Second issue, while I was playing Halo, the system shut down HARD. I had

to
unplug the motherboard power connector and reconnect it to get it to even
come back on. Box says I should have a 300 watt PSU and I do. Here's
currently what I have in the system...

Antec 300 PSU
Epox 8KHA+ MB
Athlon XP 1.4
512MB PC2100 ram
2 Maxtor 40 gig ATA133 HDs
Sony 32X burner
LiteOn 16x DVD drive
SB Audigy sound card (have the audigy drive but it is not plugged in)
PCI ethernet card

Hey, thanks again for all the help/info/advice. You guys are awesome!






  #5  
Old October 12th 03, 01:23 AM
Joe727
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default


"sb" wrote in message
news:[email protected]
Hey, just wanted to say thanks to everyone who gave me info/advice when I
posted about wanting to finally switching from nVida to ATI, as well as

the
people who responded to my post about buying the 9800 and got a TNT2 m64
inside! Anyway, it looks like maybe the opposite has happened now? I was
able to get the ATI Radeon 9800 at Circuit City and they gave it to me for
the BB sale price of $239. When I installed it and checked out the

advanced
settings, it says...
Adapter Type: RADEON 9800 PRO
Chip Type: RADEON 9800 AGP (0x4E48)
DAC Type: Internal DAC(400MHz)
Memory Size: 128 MB
Adapter String: RADEON 9800 PRO
Bios Information: BK-ATI VER008.004.008.18

Is this a PRO card? Sure looks like it, but I definitely bought the

non-pro
9800 (at least according to the box).

Also, I've noticed two issues so far...first issue is that I played Halo

and
there is big performance loss compared to the Geforce 3 that I just

switched
out. All I did was uninstall my Detonator 51.75 drivers, shut down the pc
and put in the 9800 and installed the latest catalyst drivers that I
downloaded (3.7, I believe?). I have anti aliasing and anisotropic

filtering
set to the lowest setting. I didn't really mess with the driver settings
after installing them. Anyone know how a Geforce 3 would be outperforming
the 9800 in Halo? Are there any guides to what you should set the ATI
drivers to? I've been used to the Detonators for like the last 4 yrs or

so.

Second issue, while I was playing Halo, the system shut down HARD. I had

to
unplug the motherboard power connector and reconnect it to get it to even
come back on. Box says I should have a 300 watt PSU and I do. Here's
currently what I have in the system...

Antec 300 PSU
Epox 8KHA+ MB
Athlon XP 1.4
512MB PC2100 ram
2 Maxtor 40 gig ATA133 HDs
Sony 32X burner
LiteOn 16x DVD drive
SB Audigy sound card (have the audigy drive but it is not plugged in)
PCI ethernet card

Hey, thanks again for all the help/info/advice. You guys are awesome!


A couple of things - you have a VIA chipset so update the chipset drivers.
The latest are the Hyperion 4 in 1 4.49 drivers available he

http://www.viaarena.com/?PageID=2

You might want to check the Epox site to see if there is a newer BIOS for
your motherboard than the one you have now.

Joe


  #6  
Old October 12th 03, 03:21 AM
Shawk
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default


"Joe727" wrote in message
...

"sb" wrote in message
news:[email protected]
Hey, just wanted to say thanks to everyone who gave me info/advice when

I
posted about wanting to finally switching from nVida to ATI, as well as

the
people who responded to my post about buying the 9800 and got a TNT2 m64
inside! Anyway, it looks like maybe the opposite has happened now? I was
able to get the ATI Radeon 9800 at Circuit City and they gave it to me

for
the BB sale price of $239. When I installed it and checked out the

advanced
settings, it says...
Adapter Type: RADEON 9800 PRO
Chip Type: RADEON 9800 AGP (0x4E48)
DAC Type: Internal DAC(400MHz)
Memory Size: 128 MB
Adapter String: RADEON 9800 PRO
Bios Information: BK-ATI VER008.004.008.18

Is this a PRO card? Sure looks like it, but I definitely bought the

non-pro
9800 (at least according to the box).

Also, I've noticed two issues so far...first issue is that I played Halo

and
there is big performance loss compared to the Geforce 3 that I just

switched
out. All I did was uninstall my Detonator 51.75 drivers, shut down the

pc
and put in the 9800 and installed the latest catalyst drivers that I
downloaded (3.7, I believe?). I have anti aliasing and anisotropic

filtering
set to the lowest setting. I didn't really mess with the driver settings
after installing them. Anyone know how a Geforce 3 would be

outperforming
the 9800 in Halo? Are there any guides to what you should set the ATI
drivers to? I've been used to the Detonators for like the last 4 yrs or

so.

Second issue, while I was playing Halo, the system shut down HARD. I had

to
unplug the motherboard power connector and reconnect it to get it to

even
come back on. Box says I should have a 300 watt PSU and I do. Here's
currently what I have in the system...

Antec 300 PSU
Epox 8KHA+ MB
Athlon XP 1.4
512MB PC2100 ram
2 Maxtor 40 gig ATA133 HDs
Sony 32X burner
LiteOn 16x DVD drive
SB Audigy sound card (have the audigy drive but it is not plugged in)
PCI ethernet card

Hey, thanks again for all the help/info/advice. You guys are awesome!


A couple of things - you have a VIA chipset so update the chipset drivers.
The latest are the Hyperion 4 in 1 4.49 drivers available he

http://www.viaarena.com/?PageID=2

You might want to check the Epox site to see if there is a newer BIOS for
your motherboard than the one you have now.

Joe



When I upgraded from my GF3 Ti200 I had to remove and then re-install some
of my games so that they 'noticed' my ATI and set up the display correctly.
Some of the posters here know of certain files within the games that mean
you only delete these rather than reinstall but unfortunately - I aint one
of them.


  #7  
Old October 12th 03, 03:54 AM
sb
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

Yep, already had the latest Hyperion 4 drivers and the latest bios. I stay
on top of that stuff, but good call! Thanks.

I think I probably will reinstall XP fresh and see what that does. Because
at this point it has not been worth the cost of the card and I was thinking
of returning it and sitting on my GeForce 3 for a while. Also, I ran the
3DMark03 benchmark and it wouldn't even complete the benchmark - got an
error saying benchmark aborted!

"Joe727" wrote in message
...

"sb" wrote in message
news:[email protected]
Hey, just wanted to say thanks to everyone who gave me info/advice when

I
posted about wanting to finally switching from nVida to ATI, as well as

the
people who responded to my post about buying the 9800 and got a TNT2 m64
inside! Anyway, it looks like maybe the opposite has happened now? I was
able to get the ATI Radeon 9800 at Circuit City and they gave it to me

for
the BB sale price of $239. When I installed it and checked out the

advanced
settings, it says...
Adapter Type: RADEON 9800 PRO
Chip Type: RADEON 9800 AGP (0x4E48)
DAC Type: Internal DAC(400MHz)
Memory Size: 128 MB
Adapter String: RADEON 9800 PRO
Bios Information: BK-ATI VER008.004.008.18

Is this a PRO card? Sure looks like it, but I definitely bought the

non-pro
9800 (at least according to the box).

Also, I've noticed two issues so far...first issue is that I played Halo

and
there is big performance loss compared to the Geforce 3 that I just

switched
out. All I did was uninstall my Detonator 51.75 drivers, shut down the

pc
and put in the 9800 and installed the latest catalyst drivers that I
downloaded (3.7, I believe?). I have anti aliasing and anisotropic

filtering
set to the lowest setting. I didn't really mess with the driver settings
after installing them. Anyone know how a Geforce 3 would be

outperforming
the 9800 in Halo? Are there any guides to what you should set the ATI
drivers to? I've been used to the Detonators for like the last 4 yrs or

so.

Second issue, while I was playing Halo, the system shut down HARD. I had

to
unplug the motherboard power connector and reconnect it to get it to

even
come back on. Box says I should have a 300 watt PSU and I do. Here's
currently what I have in the system...

Antec 300 PSU
Epox 8KHA+ MB
Athlon XP 1.4
512MB PC2100 ram
2 Maxtor 40 gig ATA133 HDs
Sony 32X burner
LiteOn 16x DVD drive
SB Audigy sound card (have the audigy drive but it is not plugged in)
PCI ethernet card

Hey, thanks again for all the help/info/advice. You guys are awesome!


A couple of things - you have a VIA chipset so update the chipset drivers.
The latest are the Hyperion 4 in 1 4.49 drivers available he

http://www.viaarena.com/?PageID=2

You might want to check the Epox site to see if there is a newer BIOS for
your motherboard than the one you have now.

Joe




  #8  
Old October 12th 03, 10:26 AM
Thomas
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

sb wrote:
Yep, already had the latest Hyperion 4 drivers and the latest bios. I
stay on top of that stuff, but good call! Thanks.

I think I probably will reinstall XP fresh and see what that does.
Because at this point it has not been worth the cost of the card and
I was thinking of returning it and sitting on my GeForce 3 for a
while. Also, I ran the 3DMark03 benchmark and it wouldn't even
complete the benchmark - got an error saying benchmark aborted!


Well, that clearly shows there's some driver problem... Really, when I do a
major upgrade; mainboard or vidcard, I ALWAYS reinstall windows... It's such
a big change, that it's really almost the only option... My games i can
usually still run, though...

Thomas.


  #9  
Old October 12th 03, 03:13 PM
rms
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

Raise the AGP voltage 1 or 2 notches, and run 3dmark until its stable.

rms


  #10  
Old October 12th 03, 04:18 PM
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

On Sat, 11 Oct 2003 14:39:25 -0400, "sb" wrote:

Hey, just wanted to say thanks to everyone who gave me info/advice when I
posted about wanting to finally switching from nVida to ATI, as well as the
people who responded to my post about buying the 9800 and got a TNT2 m64
inside!


WOW
That same thing happened to me at BB. Whoever did it went though a lot
of trouble to make it look unopened. They even removed the 9800 pros
serial number sticker from the card and placed it on the cheap tnt
card just in case someone opened the (supposedly) unopened box.

I was so sure BB was going to screw me but got lucky and found a
rookie manager that returned it no problem even though every manager
that had to sign off on the return kept asking "was it obviously
opened before?"

I think the sticker swap saved my ass because they knew I couldn't
have done it that fast. I had only had it for 30 minutes before I
called them and the sticker had been soaked off and would have taken
more time than that.

BTW The TNT card didn't even work.

Oh and I don't know if you have a 9800 pro
 




Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Finally got the Sapphire 9800 Pro Lite Manoj K Bhupatrai Ati Videocards 11 October 12th 03 05:37 PM
CATALYST™ Release Notes Version 3.8 Pluvious Ati Videocards 17 October 12th 03 03:40 PM
AIW 9800 Pro overvoltage issue? tempName Ati Videocards 2 September 21st 03 10:11 PM
AIW 9000 Pro vs 9800 Pro and which chipset Cuzman Ati Videocards 4 September 20th 03 06:54 PM
9800 NON-Pro what does it says in Device Manager? meshJ Ati Videocards 4 September 15th 03 03:16 PM


All times are GMT +1. The time now is 01:18 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2004-2022 HardwareBanter.
The comments are property of their posters.