A computer components & hardware forum. HardwareBanter

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Go Back   Home » HardwareBanter forum » Processors » AMD x86-64 Processors
Site Map Home Register Authors List Search Today's Posts Mark Forums Read Web Partners

will 400Mhz PC3200 memory run at 333Mhz for Opteron 242 CPUs?



 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old August 23rd 04, 11:11 PM
Dave
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default will 400Mhz PC3200 memory run at 333Mhz for Opteron 242 CPUs?

Hi All,

I had ordered PC3200 memory for the Opteron 242 by mistake instead of the
PC2700 memory (246 and above use the 3200).
I am still waiting for other parts to come in and was hoping I did not have
to exchange the PC3200 memory for the PC2700 as I would have to pay a hefty
restocking fee to do so.
The memory is Corsair number: CM72SD512RLP-3200
Memory Specs:
512MB DDR, PC3200, ECC, 64Mx72, 32Mx8 DRAMS, 184-pin, registered, CAS 3. LOW
PROFILE FOR DUAL PROCESSOR BASED MOTHERBOARDS. LOW PROFILE

Running all of this on a Tyan 2882 Pro dual Opteron mobo and wanted to be
certain this could be done without any problems (I don't like experimenting
on expensive mobos).

Anyone have any experience with running PC3200 mem as PC2700?

Thanks!

MC


  #2  
Old August 23rd 04, 11:43 PM
General Schvantzkoph
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

On Mon, 23 Aug 2004 22:11:35 +0000, Dave wrote:

Hi All,

I had ordered PC3200 memory for the Opteron 242 by mistake instead of the
PC2700 memory (246 and above use the 3200).
I am still waiting for other parts to come in and was hoping I did not have
to exchange the PC3200 memory for the PC2700 as I would have to pay a hefty
restocking fee to do so.
The memory is Corsair number: CM72SD512RLP-3200
Memory Specs:
512MB DDR, PC3200, ECC, 64Mx72, 32Mx8 DRAMS, 184-pin, registered, CAS 3. LOW
PROFILE FOR DUAL PROCESSOR BASED MOTHERBOARDS. LOW PROFILE

Running all of this on a Tyan 2882 Pro dual Opteron mobo and wanted to be
certain this could be done without any problems (I don't like experimenting
on expensive mobos).

Anyone have any experience with running PC3200 mem as PC2700?

Thanks!

MC


It shouldn't be a problem, the CPU will run it at 333MHz if that's the
maximum speed that it's capable of running at. Putting in faster memory
should improve your timing margins which will improve your reliablity.
  #3  
Old August 24th 04, 06:31 AM
Wes Newell
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

On Mon, 23 Aug 2004 22:11:35 +0000, Dave wrote:

will 400Mhz PC3200 memory run at 333Mhz for Opteron 242 CPUs?


PC3200 suppots bus speeds up to 200MHz DDR400. PC2700 supports 166MHz
DDR333. This is a max official speed rating, not a minimum rating, so it
run at any rate as long as it doesn't exceed 200MHz (athough many will
run faster than rated)

I had ordered PC3200 memory for the Opteron 242 by mistake instead


That's good. less likely of having problems with weak PC2700 ram.

--
Abit KT7-Raid (KT133) Tbred B core CPU @2400MHz (24x100FSB)
http://mysite.verizon.net/res0exft/cpu.htm
  #4  
Old August 25th 04, 04:10 AM
MC
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

Thanks guys,
Now if I could just find a 1U cooling fan that actually fits a 1U chassis
(Dynatron's do not, unfortunately)


"Dave" wrote in message
news:[email protected]_s54...
Hi All,

I had ordered PC3200 memory for the Opteron 242 by mistake instead of the
PC2700 memory (246 and above use the 3200).
I am still waiting for other parts to come in and was hoping I did not

have
to exchange the PC3200 memory for the PC2700 as I would have to pay a

hefty
restocking fee to do so.
The memory is Corsair number: CM72SD512RLP-3200
Memory Specs:
512MB DDR, PC3200, ECC, 64Mx72, 32Mx8 DRAMS, 184-pin, registered, CAS 3.

LOW
PROFILE FOR DUAL PROCESSOR BASED MOTHERBOARDS. LOW PROFILE

Running all of this on a Tyan 2882 Pro dual Opteron mobo and wanted to be
certain this could be done without any problems (I don't like

experimenting
on expensive mobos).

Anyone have any experience with running PC3200 mem as PC2700?

Thanks!

MC




 




Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
On the brink of madness... I.C. Koets General 18 January 31st 05 10:49 PM
PC2700 Vs PC3200 Memory Sudhi General 11 January 19th 05 02:36 AM
Will PC4200 memory (ie 533MHz) can replace PC3200 (400MHz) - beingDDR2 ? @ earthlinkSPAM.net General 12 August 31st 04 01:27 PM
Can 400Mhz memory run in a 333Mhz board? Larry Roberts Overclocking AMD Processors 3 April 22nd 04 12:02 AM
Disk to disk copying with overclocked memory JT General 30 March 21st 04 02:22 AM


All times are GMT +1. The time now is 05:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2004-2022 HardwareBanter.
The comments are property of their posters.